9 Nisan 2014 Çarşamba

L' ANGELICA DİŞ MACUNU

                Her zaman diş macunları ile ciddi bir sıkıntı yaşadım, bu aralar biraz daha fazla. Sorun nedir derseniz ben nane ve şeker birleşiminden hiç hoşlanmıyorum ve bu aromaya sahip olan şeker, sakız, diş macunu, ağız çalkalama suyu vs. ürünlerin aslında hiçbiriyle aram iyi değil. Bu konuda uzun yıllar belli bir dönem aft problemi yaşamış olmamın da etkisi var tabii. Ağrı - acı eşiği oldukça yüksek bir insan olmama rağmen diş macunlarının fırçaladıktan sonra ferahlık vermek adına ağız, dudak diş eti ve dil kısmını asit dökmüşcesine yakan durum benim için adeta bir kabus. Bu zamana kadar denemediğim diş macunu kalamamıştır herhalde ne kadar başka başka aromalı olsalar da nane, mentol ya da okaliptüs aroması alttan alttan geliyor. Tabii bu durum aslında ağız kokusu ve uzun süreli ferahlık için yaratılıyor ancak sürekli ağız kokusu probleminiz varsa bunun diş problemlerinin dışında mide ve bağırsak problemlerinden kaynaklandığını da hatırlatmadan geçmeyeyim.                    
              Gelelim bu günün konusu olan diş macununa;




               Ürünü tesadüf eseri Migros' da gördüm, açıkçası ilk anda üzerindeki ''TEA TREE OİL'' ve her ne kadar çok inandırıcı gelmese de '' % 100 doğal '' ibaresi ilgimi çekti. Sonrasında ise özellikle aft oluşumunu tetiklemediğini öğrenmemle ürünü edinmem bir oldu. Ürünün kıvamı normal bir diş macunu kıvamında. Paradontax gibi biraz daha sert ve tanecikli değil, ki Paradontax benim en sevdiğim diş macunuydu diyebilirim. Rengi çok hafif sarımsı bir beyaz, yapısı biraz daha krema gibi. Temizlemesi güzel, mentol aroması bu üründe de var ama öyle insanın ağzını, gözünü yakan cinsten değil, dolayısıyla ferahlık hissi çok uzun saatler sürmüyor ve pek çok kişinin aksine ben bu durumdan çok memnunum. Çok köpürmüyor ve Aft oluşumunu ise gerçekten tetiklemiyor.
                Yeri gelmişken Aft' ın birkaç şekli var çok basit olanı vitaminsizlik ve ağız temizliğinin  tam olarak yapılmamasıyla oluşan mikrobik türleri ( küçük çocuklarda elleri ağıza sokma vs. ) ve biraz daha değişik türü olan ve aslında viral bir çeşit ülser olan ağız ülseri şeklinde olanı. Bilimsel olarak gingivit vs. gibi başkaca isimleri var ama temelde hepsi Aft başlığı altında toplanıyor. Benim ki ne yazık ki ağız ülseri olanı. Özellikle diş macunları, siz temizlik ve ağız hijyeni yaptığınızı sanırken aslında aftı tetikliyor, aft oluşumunu tetikleyen diğer durumlardan bazıları ise mayalı gıdalar ( peynir vb. ), bazı asitli sebzeler ( domates, patlıcan, sirke, sarımsak vb. ), gıda boyaları ve bu boyaların kullanıldığı şeker, sakızlar, alkollü içecekler ( şarap vb. )  ve özellikle stress.
              Ürünün diş eti kanamaları üzerinde de etkisi  varmış ancak ambalaj üzerinde vs. böyle bir bilgiyle karşılaşmadım. Ayrıca diş eti kanamaları sert fırça kullanıldığında kaçınılmaz oluyor, diş eti kanamalarını en çok tetikleyen  durumlardan biri de uzun kıllı diş fırçası.
              Ürün SLS, Flörür ve tatlandırıcı içermiyor ( SLS ve Flörürün ülseratif kolit, chron hastalığı, reflü ve mide - bağırsak hastalıklarını tetikleyici nitelikte olması ise günümüzde kanıtlanmış ve ne yazık ki oldukça ürkütücü ). Ürünün Cruelty Free sertifikası bulunmuyor ancak hayvanlar üzerinde deney yapmadıklarını belirtmişler. Miktarı 75 ml. ve fiyatı yaklaşık olarak 15 tl. civarında, sanırım biri hassas dişler için olmak üzere 2 çeşidi daha var.
             Ambalaj üzeri bilgileri ve içerik listesi;


      



.


               Gördüğünüz gibi içerik listesi aslında söylendiği gibi çokta temiz değil. SLS bulunmuyor ama bir değişik versiyonu bulunuyor. Buna rağmen son 2 aydır herhangi bir yan etkisini görmediğimi belirteyim. Ürünün orijinal sayfası için buraya, Türkiye sayfası için buraya ve testlerini yapıldığı laboratuvarlar olan link için buraya tıklamanız yeterli.
           
               Küçük bir not: Bazı Aft türleri aslında viral bir hastalık olup yine viral hastalıklar olan Uçuk, Su Çiçeği ve Zona ile aynı familyadan gelmektedir. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı anlarda ortaya çıkma ihtimalleri muhtemeldir. Benim Aft problemim 34 yaşında su çiçeği çıkarmamla son buldu. Yaklaşık 7 yıldır stress düzeyinin çok arttığı zamanlar ve yediğim bazı şeylere dikkat etmediğim zamanlar dışında çok az miktarda baş gösteriyor. Bunu dışında uzun zamandır aft problemi yaşamıyorum ama bir zamanlar korkulu rüyam olduğu için de tetikleyecek durumlardan kaçınmaya çalışıyorum. Bu diş macunuyla şimdilik iyi anlaştık sonrasında ne olur bilemem.


             Sevgiler ve sağlıklı günler.  
                  

1 yorum:

  1. Fotoğrafta metil paraben var görünüyor içerikte. Fakat artık kesinlikle paraben ve türevlerini içermiyor. Haziran 2015 itibarıyle.

    YanıtlaSil